Nieuws

"Handjes bij" op de par-3 baan; februari 2023

06/02/2023
Lees verder

Welkom Mark, onze nieuwe hoofd greenkeeper

02/02/2023
Lees verder

9 & Wine Wijnproeverij

19/01/2023
Lees verder

Nieuwe Golfregels vanaf januari 2023

13/01/2023
Lees verder

Raadplegen Golfregels vanaf 2023

13/01/2023
Lees verder

Ries maakt kennis met Mathieu Baltissen

12/11/2022

Veel golfbanen en golfclubs verwelkomen nieuwe leden, zo ook Golfclub Hitland. In deze reeks kennismakingsgesprekken komen nieuwe en ook leden die al heel lang lid zijn van de club aan het woord.

In deze 21e aflevering maken we opnieuw kennis met Mathieu Baltissen. 

Wanneer ben je begonnen met golf en waar sta je nu?
Precies weet ik het niet meer, maar ergens eind jaren 80 vorige eeuw. Via mijn werk kwam ik in aanraking met golfclinics. Na een aantal jaren wat gelest en gespeeld te hebben, lid geworden van wat toen nog heette Golfclub Van Rijckevorsel. Het klinkt misschien vreemd, maar mijn “gloriejaren” beleefde ik in de periode 2007-2009 toen ik voorzitter was van de club. Veel gespeeld en de handicap ging behoorlijk omlaag. maar als je ouder wordt dan gaat het toch wat minder. En WHS heeft ook behoorlijk bijgedragen aan een hogere handicap. Momenteel zit ik op HCP 26.

Hoe kom je bij golfbaan Hitland terecht?
Het was de enige 18-holes baan waar je redelijk snel lid kon worden. De Capelse kwam niet in aanmerking. Moest je voorgedragen worden, aandeel was toen verplicht etc. etc.

Focus op werk en of golf, hoe was bij jou de verhouding?
Ik had indertijd een zeer drukke baan. Het was dus vooral het weekend, met af en toe een uitzondering op vrijdag. Maar via mijn werk kon ik nog wel eens deelnemen aan wedstrijden van bedrijven.

Heb je favoriete golfclubs/ stokken?
Houten 3 en ijzeren 6. Maar ik probeer zoveel mogelijk de goede club te kiezen voor de afstand die ik moet slaan. Anders heb je ook geen 14 clubs nodig. En eerlijk gezegd, valt dat nog niet altijd mee.

Jij bent al heel lang lid van golfclub Hitland, veel meegemaakt?  
Echt spannende zaken zijn er in al die jaren niet gebeurd. Of je moet het hebben over de gestage terugloop van het aantal leden. Ik heb nog wachtlijsten meegemaakt. Ook toen ik nog voorzitter was. Wel veel ontwikkelingen op het gebied van golf en met name golfregels. Als lid van de H&Rcie heb ik ze allemaal meegemaakt. Het afschaffen van GVB. Niet meer 2 keer examen doen, maar nog slechts alleen een regelexamen. De grote regelwijziging per 1 januari 2019. En vervolgens het overstappen van EGA naar WHS.

Sinds juli 2022 voorzitter van de Jeugdcommissie, wel veel werk zeker!
Tot nu toe valt het wel mee. We hebben sinds juli belangrijke stappen gezet met de uitbreiding van de commissie. Vele handen maken licht werk. De lessen en trainingen voorbereiden voor de tweede helft na de zomervakantie. De planning gemaakt voor 2023 en hierover een eerste gesprek gevoerd. Daarnaast inlezen, maar dat was gemakkelijk dankzij het werk van Greta die het archief van de jeugdcommissie digitaal heeft opgezet. Chapeau!

Jeugd vasthouden bij een golfclub is lastig, hoe zie jij dat?
Dat moet nog blijken. We doen er alles aan. Inmiddels een aantal activiteiten gehad. De eerste was de Make-A-Wish Kids Open op de topbaan Bernardus. Heel succesvol voor onze jeugdleden, zowel 1e als 3e plaats. Je kunt het nog wel terugvinden op onze website. In september BRAINS. 40 kinderen die voor het eerst kennis maakten met golf. Genoeg positieve reacties. Nu afwachten of het wat nieuwe leden oplevert. Ik ben blij dat we nog steeds het aspirant jeugdlidmaatschap hebben. Drukt de kosten voor de ouders. En afgelopen zaterdag 5 november Halloween!! Een zeer geslaagd evenement voor de jeugd. Verkleed spelen op een onverlichte PAR-3 baan. Kijk voor verslag en foto’s op de website.

Heb je ook een favoriete hole op Hitland?
Nee, geen echte favoriete hole. Maar ik vind dat er veel leuke tussen zitten. Hole 3, 5 (vooral als ik met mijn kleinzoon speel: haalt die de green of niet) hole 10 en 12. Daar zitten leuke uitdagingen in.

Speel je ook weleens op andere golfbanen?
Vroeger nog wel eens op andere banen, zeker in verband met mijn werk. De laatste 2 jaar niet meer. Ik was ook lid op Crimpenerhout. Mijn oudste kleinzoon was daar lid en die heb ik begeleid wat regels en baanmanagement betreft. Tot hij zo goed werd (inmiddels handicap 7) dat ze bij Capelle vroegen om daar te komen spelen. Toen zijn we beiden op Crimpenerhout gestopt.

Heb je ook nog andere hobby’s dan golf?
Een goed boek lezen, maar ook sudoku, prikkelt de hersenen. Daarnaast voornamelijk vrijwilligerswerk. Voorzitter van het Seniorenplatform in Krimpen aan den IJssel en lid van de Adviesraad Sociaal Domein. Beide adviesorganen van de gemeente. Ook nog vrijwilliger bij de Voedselbank.

Wie in je omgeving speelt ook golf?
Mijn zoon Tim, kleinzoon Thijs en kleinzoon Matthew die nu aspirant jeugdlid is op Hitland.

Besteed je veel tijd aan golf? Veel te weinig. Maar de laatste tijd weer wat meer. Laatst zelfs 3 keer in 1 week. Maar elke zondagochtend met Matthew naar de les en dan zelf trainen op de drivingrange.

Vind je de communicatie binnen de Golfclub voldoende?
Naar mijn mening prima. Goede informatieve nieuwsbrief. Maar dat geldt ook voor de website. Goed inzichtelijk en makkelijk te vinden als je wat zoekt.

Kijk je wel eens op de website van de golfclub?
Ja, zeer regelmatig. Niet alleen om in te schrijven voor wedstrijden, maar vooral om informatie op te halen.

Vind je presteren bij golf belangrijk?
Voor mezelf niet meer. Als ik maar lekker speel. Dat geeft een goed gevoel. Dan maakt het niet uit met hoeveel punten/slagen ik binnenkom. De uitdaging zit er meestal in om geen strepen te lopen.

Wordt er wel aandacht gegeven aan nieuwe leden van de golfclub? Eerlijk gezegd heb ik daar niet goed zicht op. Vroeger was het gemakkelijker. Om je GVB te halen volgde je lessen en examen afleggen. Om handicap te halen ook nog een keer het regelexamen. Vervolgens een zogenaamde rabbitwedstrijd. Tot slot ook nog een praktijkexamen in de baan. Je zag de mensen veel vaker, goed contact en je kon ze naar de club leiden en begeleiden. Ik heb ook nog eens een jaartje nieuwe leden in de baan begeleid in een soort wedstrijdje. Dat zouden we weer moeten gaan doen. Dat hoeft niet per se alleen apart te gebeuren, maar nodig ze bijvoorbeeld expliciet uit voor wedstrijden waarbij ze gekoppeld worden aan een buddy.

Wat wil je nog meer kwijt?
Het deelnemen aan commissies of bestuur is verschrikkelijk leuk werk. Vele handen maken licht werk. Je hoeft er geen uren per week in te steken. Kwestie van goed werk verdelen. Overweeg het maar eens. En draai anders eens een keertje mee om uit te proberen!!