Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

De WECO heeft dringend jullie hulp nodig!

13/07/2024
Lees verder

Nieuws van de baan: SUNday FUNday 4/8

11/07/2024
Lees verder

Nieuws van de Baan: Stimp* meting van de greens

11/07/2024
Lees verder

Vooruitblik finales MP kampioenschap 2024 en Texas Scramble

11/07/2024
Lees verder

Family&Friends 2024 groot succes

08/07/2024
Lees verder

Wateroverlast Hitland wordt aangepakt

24/05/2021

Goed nieuws en vooruitzichten rond de wateroverlast op Golfbaan Hitland!

Zoals wij het de laatste jaren hebben meegemaakt is de wateroverlast op de twee Golfbanen op Golfpark Hitland, vooral tijdens regenachtige periodes in de winter en de lente, erger geworden en de banen zijn vaak niet open i.v.m. wateroverlast. Ook het herstel na een regenperiode is langdurig en de wasmachine thuis moet overuren draaien.
Ton Aker, Directeur Recreatieschap Hitland, heeft het huidige probleem aangekaart bij Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

De reden voor de overlast is vooral het hoge water in de sloten waardoor de drainage van de banen niet werkt. Het hoge water komt door een ondercapaciteit van het huidige gemaal Hitland. Gemaal Hitland stamt uit 1989 en is het gemaal dat zorgt voor de bemaling van de polder Esse, Gansdorp en Blaardorp (EGB-polder). Het is gelegen in het recreatiegebied Hitland te Nieuwerkerk aan den IJssel.Het gemaal is aan vervanging toe, omdat de capaciteit – en daarmee de betrouwbaarheid - ervan ontoereikend is. Dit kan leiden tot overlast en schade in de EGB-polder.

Het huidige gemaal heeft een capaciteit van 60 m3/min. Uit onderzoek blijkt dat de gewenste capaciteit voor Groot Hitland 70 m3 /min is. Indien het peilgebied Groot Hitland gekoppeld gaat worden aan peilgebied Middelwatering/Oostgaarde, dient de capaciteit vergroot te worden tot 95 m3 /min.

Van Ton heb ik het positieve nieuws nu ontvangen dat, het werk om het huidige gemaal te vervangen, al in 2023 zal worden gestart. Met het nieuwe gemaal, met een veel grotere capaciteit, zullen de waterniveaus in de sloten hopelijk lager worden en daardoor kan de aangelegde drainage op de twee golfbanen weer goed werken.

Voor meer informatie rond de plannen voor het nieuwe gemaal:

Water Natuurlijk 

Voorstel Voorbereidingskrediet nieuw gemaal Hitland

Dus niet meteen je golflaarzen op Marktplaats aanbieden, maar er is hoop om op wat drogere golfbanen te spelen binnen afzienbare tijd. 

Stefan Westerling