Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

Bestuursnieuws Vernieuwing IT-systemen

27/09/2023
Lees verder

Dames sluiting zomerseizoen 2023

27/09/2023
Lees verder

Monthly medal finale 2023: verslag

27/09/2023
Lees verder

Finale zomeravond 2023: terugblik

25/09/2023
Lees verder

Zomerkampioenschap Senioren 21 sept.2023, verslag

23/09/2023
Lees verder

GOLFCLUB HITLAND 25 JAAR JONG, KLAAR VOOR DE TOEKOMST

30/01/2018

Bijgaand artikel verscheen eind januari 2018 in de GOLFKRANT 

Tekst Ries Rook, foto's Harold van Mechelen

Golfclub Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel is in 1993 opgericht. De Lustrumcommissie van de golfclub heeft een gevarieerd programma samengesteld om dit 25-jarig jubileum te vieren, met als klapper een Senioren Hitland Open op zaterdag 16 juni 2018. Ik ging in gesprek met de scheidend voorzitter, Boy Kodde, die de afgelopen vijf jaar de voorzittershamer hanteerde.


VIJF JAAR VOORZITTER IS EEN MOOIE PERIODE GEWEEST. 

Boy vertelt dat hij in die vijf jaar vooral leuke dingen heeft meegemaakt bij de golfclub. Een daarvan is de verbetering van de samenwerking tussen de golfclub en de golfbaan. Dat heeft veel positieve energie gegeven. Ook de inzet van de vrijwilligers en commissies in de golfclub doet Boy goed. Zonder enthousiaste vrijwilligers kun je geen golfclub in de lucht houden. Een minder leuk onderwerp is de jaarlijks terugkerende discussie over het aantal en de verdeling van de wedstrijduren. De golfclub heeft beschikking over wedstrijduren die jaarlijks verdeeld worden over de wedstrijden voor de verschillende categorieën leden. Dat is een tijdrovende klus in nauw overleg met de commissies en de golfbaan. Jammer is dan dat er leden zijn die wat ongenuanceerd reageren, zonder zich te realiseren dat de wedstrijdkalender op zeer zorgvuldige wijze tot stand komt. Het lobbyen bij leden voor een bestuurs- of commissiefunctie vraagt tijd. Argumenten die een rol spelen om geen functie te willen invullen liggen zo voor de hand: drukke baan, geen tijd, familie, vrienden etc. Boy kijkt daar anders tegenaan. Ook ik heb een drukke baan, een moeder die veel zorg nodig heeft en fantastische kinderen en kleinkinderen. Sinds kort hebben we vier geadopteerde kleinkinderen erbij. Dat vraagt veel tijd. Ondanks deze verplichtingen heeft Boy zijn verantwoordelijkheden genomen voor de golfclub. 


DE GOLFBRANCHE STAAT ONDER DRUK! 

Minder leden en groei in het aantal senioren, een landelijk trend, is een ontwikkeling die Boy goed begrijpt. De golfsport kun je tot hoge leeftijd beoefenen, in tegenstelling tot veel andere sporten. Een rondje van 18 holes duurt zomaar een uur of vier vijf. Bij een clubwedstrijd met voorbereiding en prijsuitreiking kan dat zomaar een hele dag worden. Dat is veel tijd als je een gezin hebt met opgroeiende kinderen of werkt aan je loopbaan. Willen wij jongeren onder de 45 jaar meer aan het golfen krijgen, dan denkt Boy in eerste instantie aan meer 9 holes wedstrijden. Ook op een zomeravond kun je deze organiseren. Een uitdaging voor de golfclub en golfbaan. Daarnaast is een golfcompetitie van anderhalve maand kort. De NGF zou daar eens naar moeten kijken. Een langere competitie zou een trigger kunnen zijn voor jongere golfers. Jeugd binnenhalen en binnenhouden is een uitdaging volgens Boy. Is Golf wel een brede sport voor de jeugd? Hij heeft daar twijfels over. Teamsporten zoals voetbal, hockey en korfbal zijn sporten die je het gehele jaar kunt beoefenen. Met tweemaal trainen per week en een wedstrijd in het weekend is dat niet te vergelijken met golf. Boy geeft aan dat een regio competitie van maart tot september met twee keer per maand een wedstrijd een optie kan zijn om de jeugd langer vast te houden.


BESTUREN VAN EEN GOLFCLUB ALS EEN ONDERNEMING? 

Met het antwoord op deze vraag is Boy direct. Een vereniging als Golfclub Hitland zonder eigen baan kan niet als onderneming bestuurd worden. De golfclub werkt met vrijwilligers en die vragen om een andere aansturing dan werknemers in een bedrijf. Een samensmelting van de golfclub en de golfbaan tot één organisatie is volgens Boy uitgesloten. Hij is er wel van overtuigd dat de samenwerking een verdere groei moet doormaken. Dat is van belang voor de golfclubleden, de jaarkaarthouders en de leden van Mijn Golfpark Hitland. Een gezamenlijke betrokkenheid bij de golfbaan is noodzakelijk. Vaak denken de golfclubleden dat als de golfclub de exploitant van de golfbaan is, dat dan het vraagstuk over de wedstrijduren is opgelost. Niets is minder waar. Ook bij golfclubs met een eigenbaan blijven er meerder groepen actief. Ook dan heb je de discussie over het tijdstip van een wedstrijd en het aantal wedstrijden. Bij veel golfclubs zijn de bestuurs- en commissieleden veelal senioren. Boy vindt dat een minder goede ontwikkeling en gelukkig niet de situatie bij Hitland. Als je een golfclub wil besturen en beleid wil maken en uitvoeren, dan moet de bestuurssamenstelling een doorsnee zijn van de ledenopbouw, in het bijzonder om toekomstbestendig te zijn en voor de innovatie van de activiteiten. Jonge bestuursleden spelen daarin een belangrijke rol. Wat kunnen de leden van Golfclub Hitland verwachten in 2018 en verder? Golfclubleden zijn golfers die wedstrijden willen spelen, zo ook bij golfclub 
Hitland. Met aandacht voor gezelligheid voor, tijdens en na de wedstrijden. Hopelijk melden zich in het lustrumjaar veel nieuwe leden aan die de formule van wedstrijden en gezelligheid weten te waarderen. Hoewel bij veel golfclubs het ledental terugloopt, blijft Boy geloof houden in een sterke en collectieve golfclub en samenwerking met alle geledingen van het golfpark. Nu na vijf jaar een einde komt aan het voorzitterschap, wil dat niet zeggen dat Boy niet meer weet wat te doen. Naast zijn kinderen en kleinkinderen en zijn werk blijft hij lekker golfen met zijn Janneke. “Het is onze passie om een deel van de vrije tijd in te vullen met golfen.  De betrokkenheid bij de golfclub blijft bestaan, echter wel wat meer ontspannen”. Boy heeft veel vertrouwen in zijn opvolger Wim van Winden en wenst het bestuur veel succes. Hij spreekt speciale dank uit aan het management van de golfbaan voor de prima samenwerking.