Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

Drie kampioenen NGF competitie 2024

08/05/2024
Lees verder

Heren Senioren 1 kampioen 2024

08/05/2024
Lees verder

Heren Senioren 2 kampioen 2024

08/05/2024
Lees verder

SAVE THE DATE Family & Friends op zaterdag 6 juli !

07/05/2024
Lees verder

Saldo Rittenkaart in jouw Golfdashboard…

07/05/2024
Lees verder

Een golfavontuur in Zweden

15/06/2022

Op zaterdag 28 mei vertrokken wij, tien mannen èn vrouwen sterk, richting Zweden om te gaan ervaren hoe het is om daar te spelen.


Stefan, van Zweedse afkomst, had regelmatig de banen en de beleving van de Golfsport in dat mooie land geroemd. Alle toehoorders (meestal de “Woensdagmannen” of deelnemers aan de WECO-wedstrijden) hadden daar geen enkele ervaring mee want blijkbaar is Zweden geen logische keuze als er golfuitstapjes gemaakt worden. Daarom besloten Stefan en ondergetekende om te onderzoeken of er voldoende animo was om een keer die kant op te gaan. Na wat rondvragen konden we rekenen op 10 deelnemers die het wel zagen zitten om als groep acht dagen op pad te gaan en samen te spelen.

Na een overnachting, in een mooi hotel midden in een bos in noord Duitsland, tegen de Deense grens, arriveerden we op zondagmiddag in hotel “Sundsgården” in Helsingborg. Dit hotel, dat tevens als accommodatie dient voor de bijbehorende Volksuniversiteit, was de hele week de ideale uitvalsbasis voor onze dagelijkse ronde op een van de vele Golfbanen in dit gedeelte (Skåne) van Zweden.

Iedere dag spelen (6 keer dus) op verschillende banen die allemaal erg mooi en uitdagend waren, bleek voor bijna iedereen goed te doen. We hebben gespeeld op de volgende banen: Vasatorp GK, Tournament Course Torekov GK, PGA National of Sweden, Lake Course + Links Course, Woodlands GK en de Båstad GK

Op woensdag was er een facultatieve rustdag waar slechts door een enkeling gebruik van werd gemaakt.  We waren unaniem van mening dat de banen allemaal zeer de moeite waard zijn, en dat er een aantal als “top” aangemerkt kunnen worden, terwijl de gemiddelde prijs van de greenfee’s echt lager is dan wat we in Nederland gewend zijn. We zijn op alle banen met open armen ontvangen waarbij het duidelijk was dat men het heel bijzonder vond dat wij met een hele groep vanuit Nederland naar Zweden waren gekomen.

Over alle dagen, met uitzondering van de woensdag,  werd er een bruto en netto klassement bijgehouden ………

Overdag, op de banen en in de clubhuizen, maar zeker ook ’s avonds was het erg gezellig. Op de banen in Zweden is de lunch het sociale middelpunt van de dag. Veel mensen maken gebruik van de lunch en daarom is het ‘s avonds meestal vrij rustig. Soms bleven we dineren in een clubhuis, maar we zijn ook gaan eten in restaurants in Helsingborg die Stefan voor ons geselecteerd had.  

We hebben vastgesteld dat het eten en drinken zeker kan tippen aan wat we gewend zijn in Nederland en dat ook de prijzen vergelijkbaar zijn. Alleen als je een wijntje bij het eten drinkt ben je wat duurder  uit.

In ons hotel hadden we de gelegenheid om als groep bij elkaar te zitten om ervaringen en sterke verhalen te delen en ondertussen van hapjes en drankjes te genieten waarin we zelf konden voorzien.

De laatste speeldag, zaterdag 4 juni, was echt het hoogtepunt van de week.

We speelden we op de geweldige “Links Course” van de ‘PGA Sweden National’ in de buurt van Malmö, waar we op woensdag de “Lakes Course” al gespeeld hadden.  Bovendien hadden we daar een overnachting in de Golf Lodge, op de baan. Geweldig hotel met slechts 16 grote kamers die aan alle kanten uitzicht hadden op de banen.  Hier genoten we ook van een prima drie-gangen diner en werd de einduitslag van de het bruto-en netto-klassement bekend gemaakt.

De nodige hilariteit en leuke prijsjes voor de winnaars en de “runners up”.  

Het hele avontuur werd geëvalueerd waarbij o.a. de geweldige inspanning van Stefan uitvoerig aan de orde is geweest. Heel bijzondere golfbanen en alles tot in de puntjes geregeld. Zelfs het weer heeft meegewerkt. Een dag wat regen in de middag, twee dagen een paar spetters maar verder prima omstandigheden.

We kwamen tot de conclusie dat deelname aan een georganiseerde golfreis b.v. door “Pin High” of de Golfschool ook erg leuk kan zijn, maar dat het op deze manier een onvergetelijk week is geweest. Iedereen was de mening toegedaan dat het zeker een optie is om in de toekomst nog eens te gaan spelen in Zweden.

Na een prima Zweeds ontbijt vertrokken we op zondag 5 juni vrij vroeg richting huis, waar bijna iedereen tegen de avond weer aangekomen is. Twee deelnemers hebben er nog een week vakantie in Stockholm aan gekoppeld (“we zijn er nu toch al bijna, is nog maar 600 km ….”). Die zijn ondertussen ook weer gewoon thuis,  met de ervaring dat er behalve Golf ook nog heel veel ander leuks en moois te ontdekken is in Zweden.

We kunnen iedereen aanraden om eens een keer op deze manier iets te organiseren.  Misschien gaan wij volgend jaar weer op pad, maar waar we dan naar toe gaan staat voorlopig nog niet vast.

John Siteur.

Zo mooi is het daar: