Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

Fourball Betterball kampioenschap 2024: schrijf in!

16/04/2024
Lees verder

Aankondiging Rydercup 2024 18 mei

16/04/2024
Lees verder

Clubkampioenschappen Strokeplay vooraankondiging: 9 en 16 juni

16/04/2024
Lees verder

Trainingskamp Heren Senioren 2: verslag

13/04/2024
Lees verder

Matchplay kampioenschap is weer gestart!

02/04/2024
Lees verder

De Baangegevens veranderen: nieuwe "Ratings"

14/03/2024

1. Aangepaste Course Rating en Stroke Rating m.i.v. 1 april 2024.

Periodiek, gemiddeld eens in de tien jaar, wordt iedere Golfbaan door de NGF (opnieuw) opgemeten, met als doel om vast te stellen of er in de loop van de tijd iets in de moeilijkheidsgraad van de baan is veranderd. 

Op Hitland heeft die meting vorig jaar in Juli plaatsgevonden en de uitkomst wordt nu, met ingang van 1 april, verwerkt in de Handicaptabellen.

Bij de meting is gebleken dat op diverse holes de herstelmogelijkheden naast de fairway (fairway gemist) en rond de green (green gemist) moeilijker zijn dan tijdens de vorige rating. Met name daardoor, maar ook door kleine aanpassingen aan het meetsysteem is de baan als iets moeilijker beoordeeld dan 10 jaar geleden.

Dit komt tot uiting in de Course Rating (CR) en Stroke Rating (SR) zoals aangegeven op de nieuwe Baanhandicap Tabellen. Voor zowel de Dames als de Heren vallen de CR en SR iets hoger uit, op alle kleuren Tee’s!!

Dit kan in de praktijk betekenen dat een speler/speelster net iets eerder een slag méér krijgt bij het vaststellen van zijn of haar baanhandicap bij het spelen van een ronde op Hitland.
Ter illustratie: Een speler met een exact-handicap 20,3 speelt nu zijn 18-holes ronde vanaf de Gele Tee’s met een Baan-HCP van 23. Dat wordt vanaf 1 april Baan-HCP 24!! Een Speelster met exact-handicap 16,3 speelt nu haar ronde vanaf de Rode Tee’s met een Baan-HCP van 19. Dat wordt met de nieuwe tabel een Baan-HCP 20!! 

2. Aangepaste “Stroke Index” (SI) van Golfbaan Hitland m.i.v. 1 april 2024.

Eind vorig jaar heeft de Handicap en Regelcommissie een analyse uitgevoerd waarbij in totaal 8543 Qualifying wedstrijdkaarten zijn gebruikt. Deze kaarten bestrijken de periode van Januari 2018 tot oktober 2023. Onderzocht is of de moeilijkheid van de baan zoals deze ervaren wordt door spelers en speelsters overeenkomt met de huidige verdeling van de “Stroke-Index” over de holes.

Bij deze analyse zijn 5910 kaarten (over 18 holes gelopen) vanaf de gele Tee’s en 2633 kaarten (over 18 holes gelopen) vanaf de rode Tee’s gebruik.

De analyse begint met het vaststellen of de eerste negen, dan wel de tweede negen holes gemiddeld als de moeilijkste worden ervaren. Vervolgens moeten de 9 holes die als moeilijkste ervaren worden de oneven Stroke-Indexen toegewezen krijgen. De huidige scorekaart kent deze verdeling en uit de analyse van de kaarten blijkt dat de tweede negen holes ook daadwerkelijk als moeilijker ervaren worden dan de eerste negen.

Vervolgens komt er veel meer bij kijken dan alleen rekenkundig vaststellen hoe de moeilijkheid per hole ervaren wordt. Voor wie daarin geïnteresseerd is: dit wordt uitvoerig beschreven in “Appendix E van de Rules of Handicapping (R&A/USGA)”, die door de NGF aangevuld is met een aantal praktische punten van aandacht.

Het basisprincipe bij het vaststellen van de stroke index is om de spelvaardigheid van spelers van verschillende speelsterkte zo rechtvaardig en gelijkmatig mogelijk te nivelleren, door op de juiste holes handicapslagen toe te wijzen. Uit praktische overwegingen is het gebruikelijk één stroke index te maken die geschikt is voor alle afslagen (alle teekleuren), zowel voor dames als voor heren en ook voor alle wedstrijdvormen.

Op basis van de analyse en na toepassing van de regels en randvoorwaarden zoals gesteld door de R&A/USGA en de NGF, is er door ons een voorstel gedaan hoe Stroke Index aangepast zou kunnen worden.

Dit advies wordt door het Management van de Golfbaan overgenomen en met ingang van 1 april toegepast op de nieuwe scorekaarten die vanaf die datum gebruik worden.

Een kanttekening m.b.t. het invoeren van individuele Q-kaarten tot 1 April:
Qualifying kaarten die op Hitland gelopen zijn kunnen t/m zondag 31 maart ingevoerd worden. Vanaf maandag 1 april zijn de nieuwe scorekaarten met aangepaste CR, SR en Stroke Index in gebruik.
Deze kunnen vanaf dinsdag 2 april ingevoerd worden.

 Namens de HC&R Commissie. John Siteur