Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

Drie kampioenen NGF competitie 2024

08/05/2024
Lees verder

Heren Senioren 1 kampioen 2024

08/05/2024
Lees verder

Heren Senioren 2 kampioen 2024

08/05/2024
Lees verder

SAVE THE DATE Family & Friends op zaterdag 6 juli !

07/05/2024
Lees verder

Saldo Rittenkaart in jouw Golfdashboard…

07/05/2024
Lees verder

Kennismaken met Jan van Wijk

20/12/2018

In deze rubriek loop ik maandelijks 9 holes op de par 3 baan met een golfer of golfster die regelmatig op golfbaan Hitland zijn rondes loopt. Kandidaten komen uit alle geledingen, zoals bestuursleden, commissieleden van de golfclub Hitland, jaarkaarthouders regelmatige greenfee spelers of anders. Tijdens dit rondje presenteert de golfer zich aan eenieder die Hitland een warm hart toedraagt.

In deze 24e aflevering maken we kennis met Jan van Wijk 

Wie is Jan 

Ik ben nog net 58 jaar, tegen de tijd dat jullie dit lezen 59 en al 30 jaar getrouwd met Olga. We hebben 3 kinderen, Daan 28, Bas 27 en Kiki 24 jaar. Allemaal het huis uit maar nog niet allemaal van de payroll. We wonen al meer dan 25 jaar in Rotterdam Prinsenland aan de ‘s Gravenweg. Wel een keer verhuisd maar dat was om de hoek.

Ik werk bij Shin-Etsu PVC B.V., een Japans petrochemisch bedrijf dat voortkomt uit Akzo Nobel en Shell fabrieken. Ik ben daar verantwoordelijk voor de investeringsprojecten. Dat doe ik nu al bijna 10 jaar. Daarvoor heb ik 20 jaar voor een Amerikaans petrochemiebedrijf gewerkt. Altijd in de Botlek dus ik ken de A15 uit mijn hoofd.

Hobby’s buiten golf

Hierover nadenkende besef ik dat er momenteel weinig anders is dan golf. Vroeger gehockeyd bij Leonidas en ook veel geschaatst en geskatet en in de winter skiën maar de laatste jaren toch alleen golf. Een paar jaar terug een flink skiongeluk gehad (heb nu een zwevend sleutelbeen), dacht even dat ook golfen over was maar dan viel gelukkig mee.

Als we dan op vakantie gaan (liefst toch wel 3 keer per jaar) dan staat golf ook op de agenda.

Laatst 3 weken Zuid-Afrika hebben we niet gegolft, ben wel even gaan kijken op een lokale golfbaan maar mijn echtgenote had andere plannen.

Zondags ben ik enthousiast supporter van Kampong hockey, mijn dochter speelt daar alweer 5 jaar in dames 1.

Wanneer begonnen met golf en waar sta je nu

Ik kon terugvinden dat ik in 2008 mijn GVB heb gehaald op Kleiburg, toen moest je nog 2 holes voorspelen. Man wat was ik zenuwachtig. Ik had een set clubs overgenomen van een Amerikaan die terug naar de VS ging voor €25, daar heb ik enkele jaren mee gespeeld.  In 2011 een nieuwe set gekocht en in 2013 gestart met handicapregistratie. In 2015 lid geworden van Golfclub Hitland.

In 2017 zat ik op een hcp van 12,2 maar in 2018 kroop deze toch langzaam ophoog naar 13,5. Scheelt maar 1 slag en met een wedstrijd ben ik daar dan wel weer blij mee.

Ik heb de laatste 3 jaar les gehad van Joep, elke 2 weken een ½ uur les. Daar had ik zeer veel baat bij. Helaas is daar een einde aan gekomen. Ben er nog niet uit hoe ik verder ga met les, merk wel dat lessen voor mij echt noodzakelijk zijn om de zelf aangeleerde “verbeteringen’ er weer uit te halen.

Hoe kom je bij golfbaan Hitland terecht

Hitland is voor mij 10 minuten rijden, in het begin trokken vooral de oefenfaciliteiten mij aan, nu is het de golfclub die mij bindt. Hitland blijft een zeer uitdagende baan, lang en ruim voldoende water. Als ik op andere banen speel hoor je wel eens dat er veel water is, dan moet ik wel lachen, nergens zoveel water als op Hitland.

Speel je vaste dagen op Hitland en ook in de winter?

Doordeweeks ben ik nog fulltime aan het werk dus het weekend is voor golf. Plan wel de vrijdagmiddagen vrij om mee te kunnen doen aan de ballenlawine wedstrijden.

Ik ga vaak zondag heel vroeg even 9 holes lopen, als ik dan thuis kom staat het ontbijt klaar (soms) en gaan we op pad naar Kampong. Ik speel vaak met mijn vrouw en we zijn goed aan elkaar gewaagd, zij zit ondertussen op hcp 14 dus wie er wint is altijd weer spannend. In de zomer ook aan het einde van de dag nog even 9 holes. Ik speel de hele winter door en baal ook nu dat ik dit schrijf dat de baan dicht is, iets met sneeuw en mist. Hoop vanmiddag toch nog even een balletje te kunnen slaan.

Focus op werk en of golf, hoe is bij jou de verhouding

Zoals al gemeld, door de weeks aan het werk en in het weekend golf. Wel steeds vaker einde van de dag even 9 holes en ook de vakanties staan in het teken van golf.

Golf is voor mij wel een enorm rust moment en het helpt mij te relativeren.

Heb je favoriete golfclubs/ stokken

De keuze van de club heeft alles met vertrouwen te maken, dat ligt niet aan de club maar aan jezelf (net zoals alles bij golf aan jezelf ligt en dus niet aan de baan of je medespelers)

Recent een nieuwe driver gekocht en die gaat als de brandweer. Toch sla ik er minder ver mee dan mijn vorige 2e handjes van zeker 10 jaar oud, maar wel constanter (hou ik me zelf maar voor?). Ik merk dat ik altijd wel een club meer nodig heb dan mijn medespelers, maar met mijn houtjes (3 en 5) verbaas ik menig opponent.

Binnenkort starten als lid Herencommissie Golfclub Hitland (zin in)  

Ik heb nu 3 jaar meegedaan aan de ballenlawine en dan wordt het tijd dat je wat gaat bijdragen. Ik ben altijd zeer actief geweest op hockeyclub Leonidas dus snap heel goed dat een vereniging valt of staat bij inzet van de leden. Lijkt me leuk om met andere golffanaten de wedstrijden te organiseren en te begrijpen wat daar allemaal bij komt kijken.

Speel je ook weleens op andere golfbanen

In Nederland veel te weinig maar op vakanties des te meer. Ik hoef niet elke dag op een andere golfbaan te spelen. Liever leg ik dan een goede score neer op 1 baan door daar meerdere rondjes te lopen. We zijn diverse keren in Turkije geweest (Belek) en het golf is daar echt geweldig. De politieke ontwikkelingen zetten mij wel aan het denken maar Spanje of Portugal halen het niet bij de prijs-kwaliteit verhouding van Turkije.

Dit jaar is het toch Portugal geworden, omdat ik vanwege mijn werk pas eind juni op vakantie kan. Dan vind ik het te warm in Turkije voor golf.

Vind je presteren bij golf belangrijk

Als je bij golf te veel met je prestatie bezig bent dan kan het wel eens tegenvallen. Ik maak mijn beste scores als er niets op het spel staat. Juist door mee te doen aan wedstrijden zie ik mijn algemene niveau stijgen (zien jullie het ook?) Ik houd al jaren mijn statistieken bij met de Golfshot app (ondertussen al meer dan 500 rondjes). Zo heb ik een Fairway hit van 86% en een GIR van 30% over de laatste 5 gelopen rondjes. Niet onaardig maar mijn puttgemiddelde ligt nog steeds boven de 2. Daar zit dan dus ook het verbeter potentieel.

Wat wil je nog meer kwijt

Als ik ga golfen dan zorg ik altijd dat ik er netjes uit zie en de kledingetikette volg. Op Hitland zou dat best wel wat beter kunnen. Golfen in spijkerbroek vind ik echt niet kunnen.

Motto:  Relax, het is maar een spelletje.