Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

Marshal Jaap doet het voor..

14/01/2021
Lees verder

Speler en speelster van het jaar 2020

11/01/2021
Lees verder

Vooruitblik 2021 van de voorzitter

11/01/2021
Lees verder

Uitstel ALV 2021

11/01/2021
Lees verder

Wedstrijdkalender 2021 definitief

11/01/2021
Lees verder

De WHS handicap is voor iedereen vastgesteld!

10/01/2021

Zoals we al eerder lieten weten gaan we in fases naar de definitieve invoering op 1 maart van het World Handicap System, het WHS.

Iedereen kan nu de WHS handicap zien waarmee hij of zij begint te spelen in het nieuwe seizoen.
Het digitale pasje zie je (naast ook in de GOLF.NL app) op je persoonlijke pagina van onze website: klik HIER.
In je dashboard zie je je handicap ook, inclusief de daarin verwerkte scorekaarten:

Tot 1 maart gaat alles nog op de manier zoals we gewend zijn met het EGA-systeem, maar dat wordt op die datum afgeschaft. Tot die datum wordt op je digitale NGF-pasje zowel je EGA als WHS handicap aangegeven, daarna alleen nog de WHS handicap.

Als je voor 1 maart kaarten invoert die een verandering van je handicap tot gevolg hebben, wordt de EGA-hcp aangepast. De WHS-handicap wordt ook aangepast als de nieuwe berekeningsmethode daar aanleiding toe geeft.

Om voor een ieder duidelijk te maken wat de invoering van het WHS gaat betekenen, hebben we in vorige nieuwsbrieven  al veel relevante informatie verstrekt en toegelicht. Op onze website is dat te vinden op de pagina van de HC&R commissie. 

Wat er direct opvalt bij de overgang van EGA naar WHS: 

Voor de meeste spelers en speelsters geldt dat hun WHS handicap niet hetzelfde is als de huidige EGA handicap vanwege de wijze waarop de WHS handicap wordt berekend.

Vooral voor “lage handicappers” die stabiel spelen en over rondes van 18 holes meestal ruim in de buffer scoren en die hun handicap af en toe nog iets verbeteren, zal het verschil klein zijn.
De wat hogere handicappers zullen meestal enkele punten stijgen.

De verwerking van gelopen rondes over 9-holes heeft in het WHS opvallend veel invloed op de aanpassing van handicaps: hoe zit dat? 

In het EGA systeem worden er over de 9 holes die niet gespeeld zijn automatisch 18 stableford punten opgeteld bij de score die behaald is op 9 gespeelde holes. Weliswaar wordt de buffer dan kleiner; een goede score op de eerste 9 holes geeft immers geen enkele garantie dat dit ook zo zal zijn op de tweede helft van de ronde. Uit de analyse van de afgelopen twee jaar blijkt dat de stijging van de handicap vaak gecompenseerd wordt door goede scores op 9-holes rondes.
In het WHS wordt op de niet gespeelde holes automatisch een score van ‘netto par’ genoteerd en gebruikt bij de berekening van het resultaat van de ronde. Een netto par komt overeen met een score die in het EGA-systeem twee stableford punten zou hebben opgeleverd. Echter, op de eerste niet gespeelde hole wordt een score van ‘netto par + 1’ genoteerd. Dat komt overeen met een score waarbij je 1 stableford zou krijgen.
In feite wordt daardoor in het WHS bij de berekening van het dagresultaat 1 slag opgeteld.
Als je met een 9-holes ronde in het EGA systeem precies je handicap gelopen hebt (36 stableford punten), dan krijg je door de rekenmethode van het WHS systeem een dagscore die 1 slag boven je handicap ligt.
Leden die veel ‘goede’ 9 holes qualifying kaarten gelopen hebben, zullen daarom gemerkt hebben dat de WHS handicap hoger is dan ze eigenlijk verwacht hadden. 

Tot slot, als geruststelling voor iedereen die teleurgesteld is over de aanpassing van zijn of haar handicap, het volgende:

Met een goede score kan je direct je handicap verlagen, maar een slechte ronde heeft meestal geen direct gevolg voor je handicap. 

Als die goede score beter is dan een van de beste 8 dag-resultaten in het overzicht van de laatste 20 scores die geregistreerd zijn, dan wordt het gemiddelde van de 8 beste dag-resultaten dus gunstiger en daardoor wordt de handicap naar beneden bijgesteld. 

Bij uitzonderlijk goede incidentele scores (WHS term: ‘exceptionele scores’) is het zelfs mogelijk dat de handicap met 1 of 2 punten extra verlaagd wordt.

Ook een slechte score wordt toegevoegd aan het overzicht van de laatste 20 resultaten. Maar dat heeft alleen effect op je handicap als daardoor een goede ‘ 21e score’ – die meetelde als 1 van de 8 beste scores waarover je WHS handicap berekend wordt - van de lijst met 20 laatste scores af valt. …….. dat is even een “denkertje” …..

Een ander punt van geruststelling zal zijn dat als je uit vorm bent en gedurende een wat langere periode veel slechte rondes loopt, er een mechanisme ingebouwd is dat er voor zorgt dat je handicap niet al te snel stijgt, waarbij rekening gehouden wordt met je laagste handicap in de afgelopen 12 maanden. Echter: dat mechanisme werkt alleen als je meer dan 20 scores in je lijst hebt staan. Een goede reden om regelmatig een qualifying kaart te lopen!

Zijn er nog vragen of begrijp je iets niet dat in de informatie staat die te vinden is op de pagina van de Handicap en Regelcommissie? Laat het ons weten.

De Handicap en Regelcommissie