Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

Uitnodiging Handicart wedstrijd 2024

22/06/2024
Lees verder

Monthly medal 2024 Tussenstand na MM3

19/06/2024
Lees verder

Dames Uitgaansdag 2024: Rhoon Golfcenter

19/06/2024
Lees verder

Playoff in Clubkampioenschap Strokeplay!

17/06/2024
Lees verder

Hoe schrijven gasten eigenlijk in?

15/06/2024
Lees verder

De Rubriek van Ries Rook -2017

27/09/2017

In deze rubriek loop ik maandelijks 9 holes op de par 3 baan met een golfer of golfster die regelmatig op golfbaan Hitland zijn of haar gezicht laat zien. Mijn gesprekspartners komen  uit alle geledingen, zoals bestuursleden, commissieleden van Golfclub Hitland, jaarkaarthouders of regelmatige greenfeespelers. In het verslag over ons rondje presenteert de golfer zich aan eenieder die Hitland een warm hart toedraagt.

In deze 9e aflevering maken we kennis met Jaap Schouten

Het 9-holes rondje op de par 3 baan

Door omstandigheden schoot het rondje golf erbij in, maar in de onderstaande tekst komt Jaap uitstekend uit de verf.

Wie is Jaap Schouten

Jaap Schouten is getrouwd met Joke en vader van 2 dochters, waarvan de oudste haar GVB heeft, maar het spel op dit moment niet actief beoefent. Jaap is ex-boomteler van de 3e generatie, 68 jaar, geboren in Boskoop en inmiddels 4 jaar met pensioen na de verkoop van het bedrijf in 2010, door gebrek (helaas) aan opvolging.

Hobby’s buiten golf

Nog steeds tuinieren in de grote tuin rondom mijn woonhuis, het onderhoud van de tuin bij mijn dochter en van een goede vriend. Op dit moment, één maal per week opa en oma oppasdag voor onze kleindochter van 3. Het is geweldig leuk, maar voor mij de vermoeiendste dag van de week. 's Winters skiën, en er ligt al 3 jaar een tegoedbon voor een cursus fotografie, waar ik nog niet aan toe kom.

Wanneer begonnen met golf

Begonnen met golf in Oktober 1998 bij GCR in Rotterdam samen met Joke, Sjaak en Riet Romijn en Wim en Elizabeth Brand, in navolging op de enthousiaste verhalen van Rien van Tol en Theo Stolwijk, die een jaar eerder begonnen. In 1999 examen gedaan op de Rijswijkse en in het najaar, na de uitbreiding van Hitland van 9 naar 18 holes, hier lid geworden. In de werkzame jaren was mijn niveau hcp 27-23 na mijnpensionering is deze gezakt naar 16.5 en op dit moment 17.8 en oplopend. Dus zoals Hans Wognum altijd zegt, een Bogeyprutser.

Speel je vaste dagen op Hitland en ook in de winter

Ik speel op de dinsdagavond al jaren met de Boskoopse groep, die varieert van 3-12 spelers (heel gezellig vooral op hole 19). Op de woensdag heeft zich inmiddels een clubje golfers gevormd waarmee Robert Okkerse en ikzelf begonnen zijn, zo’n 3 jaar geleden. Dat breidde zich uit tot 9 enthousiaste wereldverbeteraars, zoals we onszelf na het golfen op 19 noemen. De weekend wedstrijden zijn eigenlijk vaste prik in het golfleven van Joke en mij, en de kinderen zeggen altijd, oh jullie zijn zondag zeker weer op Hitland! Wij spelen het hele jaar door want de wintereclectics zijn natuurlijk ieder jaar weer een uitdaging. Als je ouder wordt is het belangrijk altijd in beweging te blijven.

 Focus op werk (vroeger) en of golf, hoe is bij u de verhouding

De focus op het werk is er bij mij nu (jammer genoeg) niet meer en ik ben voor de boomkwekers-gemeenschap in Boskoop, na een 40-tal jaren bestuurder te zijn geweest in tal van vakorganisaties, alleen nog actief als voorzitter van het Scheidsgerecht voor de Boomkwekerij in Boskoop. 

Dus de focus ligt nu meer op golf, hoewel dat met 2 dagen in de week (het moet ook niet meer worden, want dan begint het op werken te lijken) ook wel weer mee valt. En als ik zou moeten kiezen dan zou ik toch liever boomteler zijn. 

Heb je favoriete golfclubs/ stokken

Mijn favoriete clubs zijn houten 3, 5, en van de ijzers de 6.Maar vooral de putter, want de goede lijn lezen, de bal bij de cup spelen en natuurlijk direct uitholen vind ik de leukste uitdaging.

 Weekendcommissie Golfclub Hitland, leuk werk?

Na in 2003 in het bestuur gekozen te zijn (wat ik 6 jaar gedaan heb) ben ik in het seizoen 2006/2007 toegetreden tot de Weco, wat wel enige weerstand gaf binnen het bestuur, want enkelen vonden dat de combinatie van bestuurswerk en werken voor een commissie niet samen ging.

Mijn visie om dat wel te doen was dat ik in het weekend juist de leden zou leren kennen en de problemen binnen de vereniging eerder zou horen. Na mijn dreiging om dan maar uit het bestuur te gaan is er niet meer over gesproken en ik ben nog altijd blij deze stap gedaan te hebben. Meedraaien in zo’n commissie is leuk om te doen en je leert de leden kennen. Nu, na al die jaren wil ik terugtreden uit de Weco, omdat Joke en ik meer weg zijn. Zal ik de Weco missen?Jazeker, want iedereen staat over en weer voor elkaar klaar. 

Of het mij zal bevallen zonder de Weco weet ik niet, maar het is goed om na zoveel jaren ook anderen binnen de vereniging de kans te geven voor de invulling van hun zienswijze bij de wedstrijden.

Speel je ook weleens op andere golfbanen?

Ik speel regelmatig op andere banen in Nederland en in het buitenland samen met Joke of met vrienden. We hebben thuis een grote schaal vol met ballen van andere banen waar we gegolfd hebben en vooral de banen in Oostenrijk zo tussen de bergen zijn geweldig om te spelen.

Vind je presteren bij golf belangrijk?

Op zich als je er plezier aan beleeft, is er niets mis mee. Vroeger in mijn jonge jaren speelde ik 1e klas waterpolo met ook spelers uit het Nederlandse team als tegenstander, en later na mijn schouderblessure schoot ik kleiduiven op hoofdklasse niveau. Toen stond presteren wel voorop, maar aan het plezier met de vrienden van de teams denk ik nu nog terug en niet direct aan de prestaties.

Nu met golfen is presteren minder belangrijk, hoewel soms zegt Joke als ze me aankijkt: “Je  hebt zeker niet goed gespeeld?”, Er zal toch nog wel iets van willen presteren in zitten! Maar ieder die golft weet, kijk niet te veel vooruit, want op de laatste holes kan het goed misgaan, dus speel ontspannen van slag tot slag, dan gaat het vaak het beste. En is het weer eens misgegaan, dan is er daarna hole 19 en met je vrienden ben je de slechte ronde snel weer vergeten. Het gekke is: de volgende dag wil je toch weer golfen.

Wat wil je nog meer kwijt

Golfvrienden geniet van elke dag in dit geweldige deel van de wereld. Motto: Een heel goede vriend van Jaap zegt altijd “Iedere dag een vreugde dag”.